MAKÜ KONGRESİNE ULUSLARARASI BİLİM İNSANLARI DAMGASINI VURDU!

MAKÜ’de III. Uluslararası 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi başladı
Üç gün sürecek kongrede, 9 konferans, 1 panel, 1 söyleşi, 3 atölye çalışması ve bir konser yer alıyor. Kongre boyunca yaklaşık 450 katılımcı, 155 bilimsel çalışma sunacak.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen III. Uluslararası 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi, görkemli bir açılış töreniyle başladı. Kongrenin açılışı, ‘Çilden Çello Topluluğu’nun sunduğu müzik dinletisiyle sanatla buluştu. Üç gün sürecek ve 9 konferans, 1 panel, 1 söyleşi, 3 atölye çalışması ve bir konserin yer aldığı kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren MAKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar, bu yılki kongre temasının “Sürdürülebilirlik ve Araştırma Odaklı Öğretmen Eğitimi” olduğunu belirterek, eğitimde sürdürülebilirliğin çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla ele alınmasının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Çakar, öğretmenlerin disiplinler arası becerilerle donatılması ve araştırma temelli bir öğretmen eğitimi anlayışının geliştirilmesinin eğitim sistemlerinin geleceği için kritik olduğunu vurguladı.
Akademik zenginlik ve kültürel etkinlikler bir arada
Üç gün sürecek kongrede, 9 konferans, 1 panel, 1 söyleşi, 3 atölye çalışması ve bir konser yer alıyor. Kongre boyunca yaklaşık 450 katılımcı, 155 bilimsel çalışmayı yüz yüze ve çevrim içi oturumlarda sunacak. İlk günün sonunda, saat 21.00’de gerçekleştirilecek müzik konseriyle program renklenecek. Hafta sonuna yayılan etkinliklerde yoğun akademik içerik dikkat çekiyor.
60 Yıllık eğitim mirası vurgusu
Prof. Dr. Çakar, konuşmasında MAKÜ Eğitim Fakültesi’nin 1965 yılında kurulan kız öğretmen okulu temeliyle 60 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anımsatarak, “Nitelikli öğretmen yetiştirme misyonumuzu koruyarak, eğitim camiasına yön veren mezunlar yetiştirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” sözünü hatırlatarak, öğretmenliğin toplumsal liderlik rolüne dikkat çekti.
Alanya’dan destek
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Uslu da açılışta söz alarak, böyle bir iş birliğinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uslu, kongrenin bilimsel üretime değerli katkılar sunacağına inandığını belirtti.
Rektör Dalgar: “Sınıflarda artık yalnız değiliz”
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ise konuşmasında eğitimde dijital dönüşümün altını çizerek, yapay zekâ destekli sistemlerin artık öğrencilerin hayatına girdiğini ve bu teknolojilerin anlamlı biçimde eğitim süreçlerine entegre edilmesi gerektiğini söyledi. “Eskiden öğretmenler bilgi kaynağının ta kendisiydi, bugün ise öğrenciler sayısız dijital içerikle karşı karşıya. Eğitimciler olarak kendimizi yenilemek zorundayız,” diyen Dalgar, eğitim teknolojileriyle şekillenen yeni sınıf dinamiklerine dikkat çekti.
Rektör Dalgar ayrıca MAKÜ’nün Asya’daki üniversiteler sıralamasında listeye girerek Türkiye genelinde 35. sırada yer aldığını duyurdu ve bu başarıda Eğitim Fakültesi’nin büyük katkısı olduğunu belirtti.
Uluslararası bilim insanları kongrede buluştu
Kongrede, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gelengül Haktanır, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil Yurdagül, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şebnem Orhan ve İsveç University of Gothenburg’dan Prof. Dr. Ali Yıldırım yüz yüze oturumlarda yer aldı.
Çevrimiçi oturumlara ise Finlandiya’dan Doç. Dr. Katriina Maaranen (University of Helsinki), Norveç’ten Prof. Hilde Apdahl (Ostfold University College), İsveç’ten Maria Aström (University of Gothenburg), ABD’den Assoc. Prof. Alexander Cuenca (Indiana University, Bloomington), Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Handan Deveci ve Prof. Dr. Aras Bozkurt ile Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Denizli katkı sundu.
MAKÜ KİMER BÜLTEN